Zielono i wiosenne — pesto ze szpinaku i awokado z dodatkiem orzechów włoskich jest zdrowe i pyszne.
Warto je przygotować, bo jest uniwersalne, a zrobisz je migiem. Samo lub w połączeniu z białym serkiem to super smarowidło na kanapki, a z makaronem błyskawiczny obiad. Polecam!

Składniki:

  • 250 g mrożonego szpinaku
  • 1/2 awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 3 łyżki oleju
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz
  • parmezan

Przygotowanie:

  • szpinak ułożyć na sitku i zostawić do rozmrożenia. Odcisnąć nadmiar wody
  • wszystkie składniki i przyprawy umieścić w rozdrabniaczu i zmiksować. Gdyby masa była za gęsta dodać wody z obciekniętego szpinaku
  • przechowywać w lodówce w słoiczku z nakrętką do kilku dni i zużywać w miarę potrzeby

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *