Zielono i wiosenne — pesto ze szpinaku i awokado z dodatkiem orzechów włoskich jest zdrowe i pyszne.
Warto je przygotować, bo jest uniwersalne, a zrobisz je migiem. Samo lub w połączeniu z białym serkiem to super smarowidło na kanapki, a z makaronem błyskawiczny obiad. Polecam!
Składniki:
- 250 g mrożonego szpinaku
- 1/2 awokado
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 3 łyżki oleju
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz
- parmezan
Przygotowanie:
- szpinak ułożyć na sitku i zostawić do rozmrożenia. Odcisnąć nadmiar wody
- wszystkie składniki i przyprawy umieścić w rozdrabniaczu i zmiksować. Gdyby masa była za gęsta dodać wody z obciekniętego szpinaku
- przechowywać w lodówce w słoiczku z nakrętką do kilku dni i zużywać w miarę potrzeby
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂