Szpinak to jedno z najzdrowszych warzyw liściastych, a żeby w całości wykorzystać ich potencjał zdrowotny, najlepiej spożywać je na surowo. Zielone listki szpinaku są pełne beta-karotenu i luteiny, które są silnymi przeciwutleniaczami, zawierają sporo cennych witamin i soli mineralnych.
Po obróbce termicznej nadal zachowują sporo cennych właściwości, ale pesto szpinakowe jest dodatkowo wielozadaniowe. Wykorzystasz je do przygotowania kanapek śniadaniowych z dodatkiem twarożku, burgerów, wrapów, na obiad do makaronu z pesto lub naleśników albo jako nadzienie do bułeczek drożdżowych, lub innych wypieków. Jest łatwe do przygotowania, przechowywane w lodówce wytrzyma kilka dni i spokojnie możesz zużywać je wg potrzeby.
Składniki:
- 150 g szpinaku
- 50 ml oleju np. lnianego
- 1 duży ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- parmezan
Przygotowanie:
- szpinak dokładnie umyć i odwirować w wirówce do sałaty. Oberwać grube łodyżki odrzucić
- szpinak i pozostałe składniki umieścić w kielichu blendera i zmiksować do pożądanej gęstości. Gęstość wyregulować dodatkiem większej lub mniejszej ilości oleju
- przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiku
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂