Wędzona makrela to najpopularniejsza ryba, a przepisów na pastę jest bez liku. Dzisiaj podrzucam pomysł na najprostszą z najprostszych i zarazem najlepszą pastę z makreli. Dwa składniki i pasta gotowa! Wędzona makrela i awokado, no i kropla soku z cytryny — gotowe!
Na początku chciałam zrobić pastę w wersji wzbogaconej i przygotowałam cebulkę, korniszonki. Po zblendowaniu skosztowałam i przepadłam… O mało nie pochłonęłam wszystkiego, co zmiksowałam. Pyszna jest z ogórkiem, rzodkiewkami, kiełkami, pomidorem, jajkiem itd. Od dziś moja ulubiona pasta z makreli.
Z kromką razowego chleba orkiszowego lub orkiszową tortillą to świetna kolacja. Na 1 porcję 80 g makreli i 1/2 awokado. Myślę, że może stanowić także pyszne nadzienie do wielkanocnych jajek. Z rzeżuchą będzie znakomicie smakować. Przepis koniecznie do wypróbowania! Bardzo polecam!
Składniki:
- 1 makrela
- 1 awokado
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Wykonanie:
- z ryby ściągnąć skórę, wyjąć kręgosłup i oddzielić rybę od ości
- awokado przeciąć wzdłuż na pół, wyjąć pestkę, a miąższ skropić sokiem z cytryny, wyjąć łyżką
- mięso makreli i awokado umieścić w blenderze i zmiksować. Skosztować, czy pasta jest dość słona, doprawić pieprzem
- podawać z pieczywem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂