Czosnek niedźwiedzi to roślina najzasobniejsza w siarkę. Ma jej sporo kapusta, kalafior, jarmuż, chrzan i rzeżucha, ale czosnek niedźwiedzi to prawdziwy rekordzista. Warzywa bogate w siarkę dostarczają energii mitochondriom, wspomagają efektywne wydalanie toksyn z organizmu i leczenie chorób skóry, mają dobroczynny wpływ na naczynia krwionośne, obniżają stres oksydacyjny oraz wspomagają oczyszczanie i pracę jelit, oraz wątroby. Najlepiej zadbać o różnorodność tych warzyw w diecie i jeść je naprzemiennie, by wzmocnić i oczyścić nasz organizm.
Czosnek niedźwiedzi jest nie tylko super zdrowy, ale i bardzo smaczny. Jest łagodniejszy w smaku od tradycyjnego i lżej strawny. Pokrojone listki czosnku można dodawać do zup, sałatek, stosować do posypywania kanapek, kasz, ziemniaków, jajek, ryb i makaronów. Z dodatkiem twarożku to przepyszna pasta do smarowania pieczywa.
Najlepszym sposobem, by przechować go na dłużej, jest przygotowanie z zielonych listków wartościowej pasty. Zmiksowane listki z solą zalane olejem mogą spokojnie przetrwać do następnych zbiorów. Polecam!
Składniki:
- 200 g listków czosnku niedźwiedziego
- 2 płaskie łyżeczki naturalnej soli (kamiennej, morskiej, himalajskiej)
- około 4 łyżek oliwy/oleju
Przygotowanie:
- listki dokładnie umyć, następnie odwirować w wirówce do sałaty
- oberwać grube ogonki, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować z solą i oliwą
- listki przełożyć do wyparzonego słoiczka, ugnieść łyżeczką i przechowywać w lodówce. Zużywać na bieżąco wg potrzeby
- na dłuższe przechowywanie zalać pastę niewielką ilością oliwy, tak by lekko przykryła wszystkie listki. Sól i oliwa są doskonałym konserwantem, a bez dostępu powietrza pasta może długo przetrwać
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂