Paprykarz z kurczaka to wyśmienity pomysł na bardzo prosty i smaczny obiad. Rodowód dania pochodzi z kuchni węgierskiej. Kurczaka się porcjuje, nie usuwając kości.
Wszystkie części kurczaka można jednak wykorzystać do przygotowania paprykarza. Ponieważ trafiłam na odfiletowane udka kurczaka, to one wystąpiły w moim daniu. Poza podanymi przyprawami posmarowałam je od środka musztardą i dodałam po plasterku wędzonego boczku. Każdą roladkę obwiązałam nicią.
Poniżej przepis na podstawowy paprykarz. Polecam obie wersje! Kurczak jest mięciutki, aromatyczny i rozpływa się w ustach!
Składniki:
- 1 kurczak
- 2 cebule
- 1 papryka czerwona
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 200 ml bulionu
- 100 ml śmietany
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki oliwy/oleju
- sól, pieprz
Wykonanie:
- kurczaka sprawić, pokroić na 8 mniejszych części, osolić, natrzeć papryką i odstawić
- cebulę obrać, posiekać, przesmażyć na oleju, dodać kawałki kurczaka, zrumienić, dodać pokrojoną paprykę, zalać bulionem i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 1 godzinę i 20 minut, uzupełniając odparowany płyn wodą
- doprawić sos, dodać śmietanę z mąką i dusić jeszcze przez kilka minut. Podawać z kluseczkami lub ziemniakami
SMACZNEGO!

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂