Papryka faszerowana mięsem z indyka i kaszą gryczaną to nie tylko świetny pomysł na pożywny obiad, ale dobry pomysł na imprezowy poczęstunek. Klasyczny farsz mięsa z ryżem podmieniłam zdrowszym, lekkostrawnym mięsem z indyka, a ryż kaszą gryczaną. Zimowe kolorowe danie nie tylko fantastycznie wygląda, jeszcze lepiej smakuje. Całość zapieczona w aromatycznym sosie pomidorowym. Zapraszam!
Składniki:
- 500 g czerwonej papryki (3-4 sztuki)
- 200 g ugotowanej kaszy gryczanej (2 woreczki)
- 250 g mięsa z udźca indyczego
- 1 małe jajko
- 1 mała cebula
- sól, pieprz, oregano
Składniki na sos:
- puszka krojonych pomidorów – 400 g
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła ghee, oleju
- 1 łyżeczka ciemnego octu balsamicznego
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
- oregano, tymianek
Wykonanie:
- mięso z indyka zmielić razem z cebulką, dodać przyprawy, jajko i wymieszać. Dodać pół woreczka ugotowanej kaszy gryczanej, wymieszać powtórnie
- przygotować sos pomidorowy. Drobno pokrojoną cebulkę i ząbek czosnku zeszklić na łyżce masła. Wlać pomidory z puszki, dodać przyprawy i gotować na małym ogniu kilka minut
- w międzyczasie ściąć górę papryk, wydrążyć środek — oczyścić z białych błonek i usunąć pestki. Wnętrze papryki posolić i oprószyć roztartym w palcach oregano. Wypełnić przygotowanym farszem i przykryć ociętymi „czapeczkami”. Papryki ustawić w naczyniu do zapiekania. W razie potrzeby, by równo stały delikatnie podciąć spód. Na dno naczynia wlać przygotowany sos pomidorowy
- piec w 200`C 40-45 minut, aż papryka będzie miękka
- na talerzach rozłożyć kaszę gryczaną, polać sosem pomidorowym i centralnie ułożyć upieczoną paprykę
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂