Genialna w swej prostocie, pyszna i najprostsza z przekąsek, która zawsze robi furorę wśród gości. Z gotowego ciasta francuskiego można wyczarować prawdziwe pyszności. Niewiele zachodu, a efekt znakomity.
Oprócz nadzienia o znakomity smak zadba dobre gatunkowo ciasto francuskie. Dlatego wybierz z lady chłodniczej ciasto z masłem, jest dużo lepsze w smaku od innych tańszych zamienników.
Dzisiejsze palmiery są z dodatkiem pysznego sosu bolognese. Bajeczne smakują jedzone prosto z piekarnika, na zimno równie rewelacyjne. Nie wiem tylko, czy warto robić je z jednej porcji, bo znikają w tempie błyskawicznym. Polecam ten przepis, na karnawałową przekąskę sprawdzą się idealnie.
Składniki na 16 sztuk:
- 250 g mieszanego mięsa mielonego
- 2 łyżki oleju
- 200 g przecieru pomidorowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- cukier
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 opakowanie ciasta francuskiego a`275 g
- 1 łyżka mąki
Wykonanie:
- mięso mielone podsmażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. Dodać przecier pomidorowy i koncentrat, sól, pieprz, cukier i oregano. Smażyć na patelni 10 minut, aż nadmiar płynu odparuje, a sos się zagęści. Odstawić do wystudzenia
- rozwinąć rolkę ciasta francuskiego i rozsmarować przestudzoną mięsną masę. Od krótkiej strony zwinąć z obu stron do środka
- ostry nóż zanurzyć w mące i pociąć rolkę w 1-cm plastry. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy
- piec w gorącym piekarniku na środkowej szynie 15-16 minut. Można pociąć ciasto także w grubsze 2-cm plastry. Moje są właśnie tej grubości. Należy wówczas wydłużyć czas pieczenia do 20 minut
ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂