Bułeczki orkiszowe z dość nietypowym dodatkiem orzechów włoskich. Podwójnie zdrowe, bo z mąki orkiszowej, a orzechy włoskie dodatkowo wzbogacają je w składniki zdrowotne. Wyjątkowo smaczne, z mocno chrupiącą skórką i mięciutkim miękiszem.
Uniwersalne, bo smakują super na słodko i z wytrawnymi dodatkami. Koniecznie do zrobienia, gwarantuję — na pewno Ci posmakują!
Składniki:
- 350 g mąki orkiszowej jasnej – 630
- 210 ml wody
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżka miodu
- 2 płaskie łyżeczki suchych drożdży
- 50 g orzechów włoskich
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka czarnego sezamu
Wykonanie:
- wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, nieklejące się do rąk ciasto. Pod koniec wmieszać do ciasta posiekane włoskie orzechy. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, tak by podwoiło objętość
- wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i podzielić na 8 kawałków. Na posypanej mąką macie lub stolnicy skręcić bułeczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić ponownie do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki posmarować wodą i posypać nasionami czarnego sezamu lub innymi ulubionymi
- piec w zaparowanym piekarniku nagrzanym do 220`C przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180`C i piec następne 15 minut
- studzić na kratce kuchennej
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂