Orkiszowe bułeczki z orzechami włoskimi

Bułeczki orkiszowe z dość nietypowym dodatkiem orzechów włoskich. Podwójnie zdrowe, bo z mąki orkiszowej, a orzechy włoskie dodatkowo wzbogacają je w składniki zdrowotne. Wyjątkowo smaczne, z mocno chrupiącą skórką i mięciutkim miękiszem.

Uniwersalne, bo smakują super na słodko i z wytrawnymi dodatkami. Koniecznie do zrobienia, gwarantuję — na pewno Ci posmakują!

Składniki:

  • 350 g mąki orkiszowej jasnej – 630
  • 210 ml wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka miodu
  • 2 płaskie łyżeczki suchych drożdży
  • 50 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka czarnego sezamu

Wykonanie:

  • wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, nieklejące się do rąk ciasto. Pod koniec wmieszać do ciasta posiekane włoskie orzechy. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, tak by podwoiło objętość
  • wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i podzielić na 8 kawałków. Na posypanej mąką macie lub stolnicy skręcić bułeczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić ponownie do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki posmarować wodą i posypać nasionami czarnego sezamu lub innymi ulubionymi
  • piec w zaparowanym piekarniku nagrzanym do 220`C przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180`C i piec następne 15 minut
  • studzić na kratce kuchennej

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *