Orkiszanka to kolejna propozycja na super zdrowe śniadanie. Warto od czasu do czasu podmienić płatki owsiane lub jaglane na grysik orkiszowy, by wzmocnić zdrowie lub chociażby urozmaicić codzienną dietę. Nie znasz kaszki orkiszowej? Jest delikatna, pyszna i przygotujesz ją w kilka minut. To jeden z najzdrowszych produktów wzmacniających energetycznie układ pokarmowy, szczególnie żołądek i śledzionę.
Kaszka orkiszowa ma działanie oczyszczające, wspomagające działanie enzymów trawiennych. Powleka ona szczelnie śluzówkę przewodu pokarmowego i działa na jelita jak płynny opatrunek. Polecany przez św. Hildegardę „Habermus” zapewni pyszne i odżywcze śniadanie każdego dnia.
Składniki na 2 porcje:
- 400 ml mleka/wody
- 4 łyżki grysiku orkiszowego
- szczypta soli
- 8 śliwek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
- do rondelka nalać mleka/wody wsypać kaszkę, dodać szczyptę soli i mieszając od czasu do czasu trzepaczką balonową doprowadzić do wrzenia. Po zagotowaniu mieszać kaszę 2-3 minuty, aż zgęstnieje. Jest gotowa
- w międzyczasie na patelni rozpuścić masło z miodem i dodać dowolnie pokrojone śliwki. Potrząsać patelnią przez kilka minut, aż śliwki puszczą cały sok i zmiękną
- wyłożyć kaszkę do miseczek, poporcjować przygotowane śliwki i rozlać sosik z patelni
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂