Absolutny must have jesieni. To zupa, którą jak się raz zrobi, chce się powtarzać, powtarzać i powtarzać. Aromatyczna, rozgrzewająca, sycąca i pyszna. Tym razem wersja wzbogacona o orientalne przyprawy: imbir, kumin i curry. Podana z domowymi grzankami z orkiszowego pieczywa pełnoziarnistego. Wprost idealne jesienne i sezonowe danie w diecie przyspieszającej metabolizm.
W I fazie diety zupę podajemy bez dodatku mleka kokosowego, w III fazie z mlekiem kokosowym, lecz bez dodatku grzanek. Idealna w diecie na lekkie danie kolacyjne lub przystawkę.
Po cały, tygodniowy jadłospis diety przyspieszającej metabolizm, zapraszam w przyszłym tygodniu!
Składniki na 4 porcje:
- 1 mała dynia Hokkaido
- 1/2 batata
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju sezamowego/kokosowego
- 4 cm kawałek imbiru
- 1 łyżeczka curry
- 1 płaska łyżeczka kuminu
- sól
- pieprz
- puszka mleka kokosowego 400 ml
- 2 łyżki soku z cytryny/limonki
- bulion około 500-600 ml
Dodatkowo:
- 4 kromki pełnoziarnistego chleba orkiszowego
- olej sezamowy
Przygotowanie:
- dynię przekroić na 4 części, następnie przy pomocy łyżki wybrać gąbczasty miąższ i pestki. Pokroić w grubą kostkę. Obrać batata, pokroić w kostkę
- obraną i pokroją w piórka cebulę z obranym i rozdrobnionym czosnkiem i imbirem podsmażyć na oleju sezamowym. Dodać przyprawy, dynię i batata, następnie przesmażyć. Zalać bulionem warzywnym, tak by przykrył warzywa i gotować do miękkości około 20-25 minut
- zblendować warzywa. Dolać mleko kokosowe, sok z cytryny, dosolić i wyregulować gęstość zupy ewentualnie dolewając bulionu
- z kromek pieczywa odkroić skórki, następnie pokroić w małą kostkę. W I fazie diety podsmażyć na suchej patelni do zrumienienia, w III fazie diety podsmażyć grzanki na oleju sezamowym
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂