Omlet ze szparagami jest lekki, pyszny i sycący, idealny na śniadanie lub kolację. Omlet zapiekany w piekarniku jest jednym z najłatwiejszych i bardzo efektownych dań. W piekarniku omlet pięknie się ścina, nie ma nawet potrzeby odwracania go na drugą stronę i robi się ekspresowo.
Szparagi idealnie komponują się z jajkiem, dlatego koniecznie musisz przygotować taki omlet chociaż jeden raz w sezonie szparagowym.
Składniki:
- 250 g szparagów
- 1 łyżka masła ghee/oliwy
- sól, pieprz z młynka
- 50 ml białego wytrawnego
- 4 jajka
- 50 g creme fraiche
- zioła/ szczypiorek, rukola
Wykonanie:
- szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Posmażyć na rozgrzanym maśle przez 1-2 minuty. Oprószyć solą i pieprzem, następnie podlać winem i dusić przez około 5 minut do odparowania alkoholu
- jajka roztrzepać ze śmietaną, solą, pieprzem i posiekanymi ziołami, jeśli je dodajesz. Zalać szparagi przygotowaną masą jajeczną, potrzymać przez chwilę na płycie, następnie wstawić do nagrzanego do 200`C piekarnika
- zapiekać omlet w piekarniku przez 10 minut
- podawać posypany szczypiorkiem i z pomidorkami koktajlowymi
SMACZNEGO!
Uwagi:
Nie wyrzucaj odłamanych końcówek szparagów. Ja zbieram do woreczka i chowam do zamrażarki. To świetna podstawa do przygotowania bulionu. Taki bulion to podstawa każdej wiosennej zupy, a już w szczególności do szparagowej.
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂