Omleciki biszkoptowe to najsmaczniejszy deser na ostatnie wakacyjne dni, z dodatkiem borówek lub malin po prostu poezja smaku. Niezwykle prosty do przygotowania. Omleciki są lekkie jak piórko i cudownie puchate. Na jednym ciastku na pewno się nie skończy!
Składniki na 6 sztuk:
- 2 jajka L
- 2 czubate łyżki mąki orkiszowej jasnej
- 2 łyżki cukru/ksylitolu
Dodatkowo:
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 łyżeczka cukru/ksylitolu
- owoce: borówki/maliny
Wykonanie:
- ubić jajka z cukrem na białą, puszystą masę. Powinny potroić objętość. Wmieszać mąkę przy pomocy szpatułki
- na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć ciasto w 6-ciu porcjach, licząc po czubatej łyżce ciasta na porcję. Rozsmarować łyżką na okręgi o średnicy około 10 cm
- piec 8-10 minut w 180`C, nie za długo, by nie wysuszyć biszkoptu. Ciasto nie powinno się zrumienić
- jeszcze gorące delikatnie zdjąć z blachy pomagając sobie łopatką lub nożem. Od razu złożyć na pół i ustawić, tak by się nie rozłożyły. Ułożyłam je tak, że zachodziły jeden na drugi i ufiksowałam ściereczką kuchenną
- w międzyczasie ubić śmietanę kremówkę z dodatkiem cukru. Przekładać biszkopciki bitą śmietaną i owocami
- podawać posypane cukrem pudrem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂