Okrągła cukinia króluje u nas tego lata. Rośnie jak szalona, także małych cukiniek u mnie w bród. Do faszerowania najlepiej nadają się małe cukinie o przekroju 10-12 cm, te prosto z krzaczka po upieczeniu są mięciutkie i chrupiące. Sklepowe proponuję przed faszerowaniem wcześniej obgotować przez kilka minut.
Tym razem cukinie upiekłam bez czapeczek, po prostu przecięłam w poprzek i napełniłam farszem. Faszerowana cukinia to smaczna propozycja na lekki, letni obiad lub kolację. Faszerowanie cukinii to bardzo kreatywne zadanie, zależy tylko od naszej fantazji lub zasobności lodówki.
Dzisiejsza propozycja to cukinia faszerowana ryżem i przebojowymi letnimi grzybami — kurkami. A clou całego nadzienia to pikantny beszamelowy sos kokosowy, który łączy ryż grzybami. Nadzienie jest aksamitne i rozpływa się w ustach. Jestem pewna, że posmakuje każdemu. Pikanterii dodaje mu dodatek pasty curry.
Składniki:
- 4 okrągłe lub tradycyjne cukinie
- 3/4 szklanki ryżu (najlepiej arborio)
- bulion
- 300 g kurek
- 1 cebula
- 200 ml gęstego mleka kokosowego
- 1 czubata łyżka mąki (krupczatki)
- 1 czubata łyżka masła
- 150-200 ml wody
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
- tymianek, koperek/ ilość wg uznania
- 4 łyżki startego parmezanu
Składniki na dip w dowolnej ilości:
- jogurt grecki
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- koperek
Wykonanie:
- cukinię przeciąć w poprzek na równe połówki. Obciąć ogonek i ewentualnie delikatnie podciąć, by równo stały. Łyżką stołową wydrążyć gąbczasty środek z pestkami i odrzucić. Cukinie posolić od środka, posypać ulubionymi ziołami (u mnie koperek i tymianek), odstawić
- ryż ugotować nieco krócej niż wskazania na opakowaniu. Tym razem nie w wodzie, a najlepiej w warzywnym bulionie
- cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na tłuszczu. Dodać umyte i pokrojone na mniejsze kawałeczki kurki. Na koniec doprawić solą i pieprzem
- przygotowanie sosu: w garnuszku rozpuścić masło dodać łyżkę mąki, cały czas mieszając rózgą wlać powoli wrzącą wodę, następnie mleko kokosowe z puszki. Doprowadzić do zagotowania. Cały czas mieszać, aż sos zgęstnieje. Dodać sól, pieprz, posiekane zioła i pastę curry
- odcedzony, odsączony ryż połączyć z kurkami i sosem beszamelowym i odczekać chwilę, aż masa zgęstnieje
- przygotowanym farszem napełnić połówki cukinii, posypać startym parmezanem, ułożyć w naczyniu do zapiekania. Piec w 200`C około 30-35 minut do zrumienienia
- podawać z dipem jogurtowo-czosnkowym
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂