Pyszne, aromatyczne ciasto z truskawkami i mango. Mięciutkie, puszyste i nie ma opcji, że się nie uda. Świetne do koszyka piknikowego, do zabrania na plażę, do popołudniowej kawki.
Składniki:
- 260 g mąki orkiszowej jasnej
- 60 g wiórków kokosowych
- 150 g cukru/ksylitolu
- 4 jaja M
- 200 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 400 g truskawek
- 400 g mango
Wykonanie:
- truskawki umyć, odszypułkować. Mango odkroić od pestki, miąższ pokroić na mniejsze kawałki
- mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi
- miękkie masło utrzeć ze zmielonym ksylitolem/cukrem na biały puch, następnie cały czas miksując dodawać po 1 jajku. Na końcu na małych obrotach miksera wmieszać mąkę
- ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać szpatułką. Na cieście rozłożyć owoce, delikatnie wciskając je do ciasta
- piec w 180`C 40-45 minut, do suchego patyczka
- przed podaniem posypać cukrem pudrem
SMACZNEGO!

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂