Obiadowa surówka z kapusty pekińskiej

Kapusta pekińska idealna na surówkę do obiadu. Delikatna, orzeźwiająca i pasuje praktycznie do wszystkiego. Niezwykle prosta w obsłudze, bo choć zwana kapustą bardziej przypomina sałatę.

Zasługuje na szczególną uwagę ze względu na obecność beta-karotenu. Już pół szklanki kapusty zapewni dzienną dawkę tej prowitaminy. 100 g kapusty to zaledwie 12 kcal, co niezmiernie ucieszy wszystkich dbających o linię.

Koloryt nie bardzo zachęca do kupna, przeważnie jest bardzo blada, ale dołóż marchewkę i garstkę zielonych listków i już czaruje wyglądem. „Bladą piękność” ożywiłam listkami rukwi wodnej i dodatkiem marchewki.

Składnik:

  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • 1-2 dymki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  • wierzchnie liście kapusty odrzucić. Kapustę przekroić wzdłuż na pół, następnie pokroić w paski. Kapustę wymieszać z solą, dobrze wygnieść i odstawić, by zmiękła
  • zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej obraną marchew i jabłko
  • wymieszać olej z octem i miodem na jednolitą emulsję
  • wymieszać kapustę z przygotowanym sosikiem, marchewką i jabłkiem. Oprószyć pieprzem
  • podawać schłodzoną w lodówce. Przed podaniem dodać umyte listki rukwi wodnej

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *