Kapusta pekińska idealna na surówkę do obiadu. Delikatna, orzeźwiająca i pasuje praktycznie do wszystkiego. Niezwykle prosta w obsłudze, bo choć zwana kapustą bardziej przypomina sałatę.
Zasługuje na szczególną uwagę ze względu na obecność beta-karotenu. Już pół szklanki kapusty zapewni dzienną dawkę tej prowitaminy. 100 g kapusty to zaledwie 12 kcal, co niezmiernie ucieszy wszystkich dbających o linię.
Koloryt nie bardzo zachęca do kupna, przeważnie jest bardzo blada, ale dołóż marchewkę i garstkę zielonych listków i już czaruje wyglądem. „Bladą piękność” ożywiłam listkami rukwi wodnej i dodatkiem marchewki.
Składnik:
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 1 marchewka
- 1 jabłko
- 1-2 dymki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz
Wykonanie:
- wierzchnie liście kapusty odrzucić. Kapustę przekroić wzdłuż na pół, następnie pokroić w paski. Kapustę wymieszać z solą, dobrze wygnieść i odstawić, by zmiękła
- zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej obraną marchew i jabłko
- wymieszać olej z octem i miodem na jednolitą emulsję
- wymieszać kapustę z przygotowanym sosikiem, marchewką i jabłkiem. Oprószyć pieprzem
- podawać schłodzoną w lodówce. Przed podaniem dodać umyte listki rukwi wodnej
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂