Naleśniki podwójnie szpinakowe, bo zielone ciasto koloryzowane jest dodatkiem szpinaku, następnie posmarowane ricottą i obłożone duszonym szpinakiem z czosnkiem i gałką muszkatołową, na koniec posypane parmezanem i zapieczone w piekarniku. Można użyć szpinaku mrożonego, ale zdecydowanie smaczniejsze są przygotowane ze świeżych zielonych listków.
Świetne na obiad lub wegetariańską kolację. Można podać z sosem jogurtowym, pomidorowym lub po prostu posypane pestkami granatu.
Składniki:
- 300 g listków szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 250 g serka ricotta
- 1 łyżka masła ghee
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 2 łyżki oliwy
- tymianek — opcjonalnie
- 80 g startego parmezanu, mozzarelli lub emmentalera
Wykonanie:
- naleśniki usmażyć
- dokładnie wypłukać szpinak w dużej ilości zimnej wody. Odsączyć i oderwać grube ogonki
- czosnek obrać i posiekać. Podgrzać masło na patelni, dołożyć czosnek, za chwilę szpinak i smażyć, aż straci objętość. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawić do przestudzenia
- ricottę doprawić solą i pierzem, następnie wymieszać z oliwą i tymiankiem
- naleśniki posmarować serkiem, nałożyć szpinak i zrolować. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Posypać startym parmezanem
- zapiekać w 200`C 20-25 minut
- podawać z sosem jogurtowym, pestkami granatu lub pomidorową sałatką
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂