Naleśniki wytrawne mają uniwersalne zastosowanie. Dzisiejsze z dodatkiem szpinaku, zawsze odrobinę zdrowsze niż tradycyjne jasne zjedliśmy jako danie obiadowe. Biały ser z rzodkiewką i szczypiorkiem najczęściej podawany na kanapkach dzisiaj stanowi naleśnikowy farsz. Do naleśników podałam sos czosnkowy.
Połączenie bardzo smaczne i trafione, polecam do wypróbowania!
Składniki na 8 naleśników:
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka gazowanej wody mineralnej
- 4 brykiety mrożonego szpinaku
- sól
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka cukru
Składniki na nadzienie:
- 250 g twarogu półtłustego
- 1 pęczek rzodkiewek
- szczypiorek
- sól, pieprz
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka — opcjonalnie
Składniki na sos czosnkowy:
- jogurt grecki 200 g
- 2 ząbki czosnku
- sól
Przygotowanie:
- brykiety szpinaku rozdrobnić (podzióbałam widelcem) i odstawić do rozmrożenia
- wszystkie składniki na naleśniki wymieszać mikserem i odstawić na 30 minut. Na koniec wmieszać rozmrożony szpinak i ewentualnie skorygować ilość wody. Ciasto powinno swobodnie rozlewać się na patelni
- twaróg wymieszać z jogurtem i startymi na tarce rzodkiewkami. Doprawić i ewentualnie dodać chrzan dla podkręcenia smaku
- jogurt wymieszać z rozdrobnionym czosnkiem, doprawić solą i odstawić do lodówki
- usmażyć z podanego przepisu naleśniki. Smarować twarożkowym nadzieniem, zrolować
- podawać z przygotowanym sosem czosnkowym
SMACZNEGO!

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂