Przepyszna, prosta i szybka jarzynka o zniewalającym smaku, do każdego obiadu i z rybą i mięsem i wegetariańskiego w roli głównej. Już sama marchewka jest pyszna, a towarzystwo pasternaku czyni z niej istny smakołyk. Słodkawo-anyżkowy pełny smak pasternaku doskonale współgra z marchewką.
Pasternak to jednak nie tylko dodatek smakowy, bo trzeba wiedzieć, iż to blade, niedoceniane i zapomniane warzywo ma najwyższe wartości odżywcze spośród wszystkich korzeniowych. Warto zatem zaprosić go do naszego stołu. Zapraszam dziś na jarzynkę z marchewką i pasternakiem.
Składniki na 2 porcje:
- 3 marchewki – 300 g
- 2 korzenie pasternaku – 200 g
- 1 cebula
- 1 łyżka masła ghee
- sól
- szczypta cukru
- świeżo zmielona gałka muszkatołowa
- szczypta pieprzu
Wykonanie:
- obraną cebulę, pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce masła.
- obrać marchewkę i pasternak, pokroić w 1 cm kostkę. Dorzucić do cebuli i przesmażyć na małym ogniu razem z cebulą.
- dodać przyprawy, podlać 5 łyżkami wody i dusić 10 minut pod przykryciem.
Smacznego!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂