Zapraszam na pyszny makowiec na kruchym spodzie. Nieporównywalnie prostszy i szybszy do przygotowania niż tradycyjny zawijany z ciasta drożdżowego. Zadowoli wszystkich wielbicieli ciast z makiem.
Przygotowany na pysznym, bardzo kruchym spodzie z gotowego mielonego maku, także odpada żmudna praca z gotowaniem i mieleniem maku. Zapraszam do przepisu!
Składniki na spód:
- 300 g mąki pszennej krupczatki
- 200 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 jajko
- wanilia
Składniki na masę makową:
- 280-300 g mielonego maku
- 50 g masła
- 100 g miodu
- 200 ml mleka
- 100 g rodzynków
- cynamon
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki mielonych orzechów laskowych
- 2 łyżki Amaretto lub olejek migdałowy
- 3 białka
Wykonanie:
- składniki na kruche ciasto zagnieść, uformować w kulę, owinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki
- mleko, masło, miód umieścić w rondelku i podgrzać. Gorącym mlekiem zalać mak, dokładnie wymieszać i odstawić do napęcznienia. Dodać skórkę pomarańczową, rodzynki (uprzednio namoczone w gorącej wodzie i odsączone), mielone orzechy, Amaretto i cynamon
- białka ubić na sztywną pianę i delikatnie przy pomocy szpatułki wymieszać z masą makową
- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, bok posmarować masłem. Ciasto podzielić na dwie części. Ciasto poszarpać i małymi kawałeczkami wyłożyć dno foremki i lekko docisnąć
- na ciasto wyłożyć masę makową. Na górze ułożyć kawałeczki ciasta kruchego jak na kruszonkę
- piec w 180`C 45-50 minut do zrumienienia kruszonki
- podawać posypane cukrem pudrem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂