Pierwsza niedziela adwentu za nami, a przed nami nie tylko radosne 4 tygodnie oczekiwania na Święta Bożego Narodzenia, ale również ciasteczkowe manewry kuchenne.
Przyznam szczerze, że nie przepadam za mozolnym wycinaniem ciasteczek, w składzie których znajduje się wiele masła, mąki i dużo, dużo cukru. Takie ciasteczka to tylko wiele godzin spędzonych w kuchni i puste kalorie.
Makaroniki to co innego. Te słodkie ciasteczka przyrządzone z białek jaj, cukru pudru i mielonych migdałów, czasem z dodatkiem innych bakalii zawojowały mnie całkowicie. Makaroniki wywodzące się z Włoch i Francji z czasem zawładnęły niemal całą Europą i krajami arabskimi. Mimo dużych walorów smakowych i wysokich wartości odżywczych w Polsce nie są zbyt popularne, częściej spożywa się podobne do nich, ale tańsze w produkcji bezy.
Wartości odżywcze makaroników
Makaroniki są wysokoenergetyczne, ale mają sporo cennych składników odżywczych. Wśród nich znajdziemy między innymi:
- białka
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe obniżające poziom cholesterolu i zapobiegające miażdżycy
- witaminy, zwłaszcza E i z grupy B
- liczne składniki mineralne: fosfor, siarka, potas, magnez, wapń, żelazo, cynk, miedź czy selen
Charakteryzują się tym, że zawierają bardzo małą ilość sodu, nie zawierają zupełnie cholesterolu (jeśli w ich składzie nie ma żółtek lub śmietany) i nie podwyższają cholesterolu we krwi, gdy nie ma w nich masła.
Ciastka, w których migdały zastąpiono orzechami, makiem, innymi nasionami lub płatkami owsianymi, są również bardzo cenne pod względem wartości odżywczych.
Mają też inną ważną zaletę, bo w smakowity sposób możemy spożytkować pozostałe po innych wypiekach białka. Nie wyrzucajcie nigdy białek, które pozostają w kuchni. Można ich nadmiar zawsze zamrozić i zużyć w odpowiednim momencie. Najsmaczniejsze i oczywiście najbardziej znane są niemieckie Zimtsterne. Do ich wykonania potrzeba jednak czasu i sporą dozę cierpliwości. Ja przedstawiam absolutnie najprostsze przesmaczne makaroniki, z którymi poradzą sobie najmniejsze nawet rączki. Bardzo polecam, bo są bardzo smaczne.
Składniki na 30 makaroników:
- 2 białka jajek L
- szczypta soli
- 120 g brązowego cukru
- 200 g marcepanu
- 200 g mielonych migdałów
- 120 g maku
- 30 sztuk opłatków (5 cm średnicy)
Wykonanie:
- Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną, lśniacą pianę. Dodając po łyżce cukru ubijać dalej.
- Marcepan zetrzeć na grubych oczkach tarki.
- Migdały, mak i marcepan ostrożnie przy pomocy szpatułki wymieszać z ubitą pianą.
- Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układać kolejno opłatek koło opłatka, a na każdy po 1-ej kopiastej łyżeczce przygotowanego ciasta.
- Blaszkę umieścić w nagrzanym piekarniku do 150°C i piec makaroniki 20 -25 minut.
- Studzić na kratce. Po upieczeniu można odłamać wystające kawałki opłatka.
ŻYCZĘ SMACZNEGO !
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂