Lody mango lassi to lody przygotowane wg przepisu na tradycyjny, chłodzący napój indyjski o tej samej nazwie. Składniki to dojrzały owoc mango, jogurt, sok z limonki i kardamon, z pominięciem oczywiście wody.
Lody są przepyszne, cudownie kremowe i bardzo orzeźwiające, a owoc marakui to przysłowiowa kropka nad „i”. Lody przygotowałam w prostej, domowej maszynce do lodów. Polecam!
Składniki:
- 1 szklanka purée z mango
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- sok z 1 limonki/cytryny
- 3-4 kapsle kardamonu
- 1-2 łyżki miodu
- owoce marakui
Wykonanie:
- mango obrać, odkroić miąższ od pestki, pokroić na mniejsze kawałki, zblendować na purée
- ziarenka kardamonu rozetrzeć w moździerzu
- purée z mango wymieszać z jogurtem, miodem i kardamonem
- mieszankę przelać do maszynki do lodów i postępować wg instrukcji obsługi. Przełożyć do pudełka i umieścić w zamrażarce na kilka godzin
- przed podaniem lodów owoce marakui przekroić na pół, wybrać miąższ i podawać z lodami
SMACZNEGO!

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂