Lody arbuzowe z kiwi są pyszne i bardzo orzeźwiające, to podstawa wakacyjnego menu i to nie tylko dla dzieci.
Domowe lody nie mają sobie równych. Niestety skład lodów ze sklepu pozostawia wiele do życzenia, to istna chemiczna mieszanina.
Wykonanie domowych lodów foremkowych, (myślę, że wszyscy amatorzy zdrowych lodów zaopatrzyli się w foremki) jest tak banalne i proste, ze wstyd byłoby nie spróbować.
W dzisiejszych lodach nie ma potrzeby dodatku cukru, jeśli tylko użyjesz dojrzałych, słodkich owoców.
Dodatek kiwi doskonale przełamuje słodycz arbuza! Polecam, świetna ochłoda na upalne dni!
Składniki na 6 foremek:
- około 500 g arbuza
- 2 owoce kiwi
- foremki
- patyczki
Wykonanie:
- arbuza pokroić, odkroić skórę, następnie blenderem zmiksować na purée. Wypełnić foremki do 2/3 wysokości, sfiksować patyczki i włożyć do zamrażarki na 2-3 godziny, by górna warstwa lekko stężała
- owoce kiwi przekroić na pół, wybrać łyżeczką miąższ, następnie zmiksować. Purée z kiwi wlać do foremek, pozostawiając wolny rant — przynajmniej 0,5 cm (masa owocowa podczas zamrażania zwiększa objętość). Foremki z powrotem umieścić w zamrażarce, najlepiej na całą noc
SMACZNEGO!
Uwagi:
Jeśli owoce są mało słodkie, można je dosłodzić. W małej ilości gorącej wody rozpuść cukier i połącz z owocowym purée.
![Weronika gotujzdrowokolorowo](https://gotujzdrowokolorowo.pl/wp-content/uploads/2023/12/Weronika-gotujzdrowokolorowo.png)
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂