Zapraszam na jesienne wydanie leniwych klusek, smaczny jarski obiad na słodko. Ucieszy nie tylko dzieci. W dzisiejszym wydaniu mają żółciutki kolorek jak jesienne liście, a to za sprawą dodatku purée z dyni.

Klasyczne z dodatkiem piany z białek wymagają więcej czasu do przygotowania, dzisiejsze to idealna propozycja na bardzo szybki obiad, pod warunkiem że w lodówce czeka dyniowe purée.

Składniki na 2 porcje:

  • 200 g twarogu (u mnie serek z wiaderka)
  • 100 g purée z dyni
  • 1 jajko
  • 80 g mąki + 1 łyżka mączki ziemniaczanej
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka masła
  • cukier/ksylitol

Wykonanie:

  • ser wymieszać widelcem z dyniowym purée bardzo dokładnie, do uzyskania jednolitego koloru, najlepiej w miseczce. Dodać jajko i obie mąki, następnie krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. Masa będzie lekko klejąca, ale im dłużej mieszana jeszcze bardziej kleić. Starać się jak najmniej dodać mąki do środka, a kluseczki będą delikatne i mięciutkie. Gdy używasz twarogu warto przetrzeć go przez sito
  • ciasto przełożyć na blat posypany mąką. Podzielić na 2 części i uformować wałki podsypując mąką. Spłaszczyć i odkrawać skośne kluseczki. Gotowe kluseczki układaj na podsypce z mąki
  • gotować w dużej ilości osolonej wody. W kilka minut po wypłynięciu wyławiać łyżką cedzakową
  • w międzyczasie na małej patelni roztopić masło, dodać  bułkę tarta i podgrzewać do spienienia
  • gotowe kluski polać masłem z bułeczką i posypać cukrem 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *