Pojawił się wyczekiwany rabarbar i miałam upiec pierwsze wiosenne ciasto z rabarbarem. Niestety pogoda zweryfikowała moje plany, bo na takie upały to tylko coś mokrego i bardzo zimnego.
Przepis na rabarbarową lemoniadę jest banalnie prosty, bo to właściwie tylko dwa składniki: woda i rabarbar plus słodzidło. Smak możesz zaostrzyć dodatkiem imbiru, złagodzić wanilią i wzbogacić dodatkiem mięty, rozmarynu lub melisy. Jednak sam rabarbar, bez dodatków gwarantuję cudowny, orzeźwiający smak.
Rabarbarowa lemoniada na pewno zrobi furorę na każdym majowym party.
Składniki:
- 4-5 łodyg rabarbaru
- 1,5 l wody
- 2 łyżki miodu/cukru
Przygotowanie:
- rabarbar umyj, pokrój na 4 cm kawałki. Nie obieraj, dzięki temu lemoniada nabierze ładnego koloru
- zalej wodą i gotuj około 10 minut
- przestudź i przecedź przez sito
- do letniego kompotu wmieszaj miód do smaku
- schłódź w lodówce, podawaj z kostkami lodu i listkami mięty
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂