KURCZAK Z WOKA Z RYŻEM I WARZYWAMI

Jeżeli jesteś zapracowanym człowiekiem z dbałością o zdrową dietę, ten przepis jest dla Ciebie stworzony. Szybki, prosty, a jednocześnie wyjątkowo smaczny i zdrowy kurczak z woka z ryżem i warzywami zadowoli każde podniebienie. Zainspirowany kuchnią azjatycką, ten obiad można przygotować w jednej, uniwersalnej patelni: woku.

Co to jest wok i dlaczego go używamy?

Wok to tradycyjna azjatycka patelnia o głębokim kształcie i wąskim dnie, zazwyczaj wykonana ze stali węglowej. Jest to doskonałe narzędzie dla tych, którzy nie mają czasu spędzać całego dnia w kuchni. Dzięki swojej konstrukcji, smażenie lub duszenie w woku trwa zaledwie kilka minut, zachowując przy tym bogactwo smaków i wartości odżywczych potrawy.

Danie z woka z kurczakiem – jak przygotować składniki?

Zanim zaczniemy, ważne jest przygotowanie wszystkich składników. Oto lista tego, czego potrzebujesz:

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 1 łyżka oleju sezamowego (rafinowanego)
  • 1 średnia cebula lub kilka szalotek
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 średnie marchewki
  • 1 seler naciowy
  • 1 czerwona papryka
  • Ciemne pieczarki (opcjonalnie)
  • 1 szklanka zielonego groszku (najlepiej mrożony)
  • 100 g kukurydzy z puszki
  • 2 świeże jajka
  • 1/2 szklanki surowego ryżu (ja używam długoziarnistego ryżu jaśminowego)

Przygotowanie:

  1. Marinada: Pokrój filet z kurczaka na 1-cm kostkę i zamarynuj w sosie z posiekanego imbiru, czosnku i 1,5 łyżki sosu sojowego. Pozostaw na co najmniej 1 godzinę.
  2. Ryż: Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu i odstaw.
  3. Warzywa: Obierz i pokrój wszystkie warzywa na jednolite kawałki.

Sposób wykonania:

  1. Smażenie kurczaka: W woku rozgrzej olej sezamowy. Wrzuć zamarynowanego kurczaka i, mieszając, podsmażaj przez około 5 minut.
  2. Dodanie warzyw: Do woka dodaj pokrojone warzywa i podlej resztą sosu sojowego. Smaż kolejne 5 minut.
  3. Jajka: W oddzielnym kubku roztrzep 2 jajka i wlej je do woka, mieszając aż do ścięcia.
  4. Finalny etap: Dodaj ugotowany ryż do woka i dokładnie wymieszaj wszystko.
PRZECZYTAJ  Koktajl z kaszą jaglaną, marchewką i dynią

Ten ekspresowy i kolorowy obiad nie tylko jest łatwy do przygotowania, ale również zachwyca każdego swoim bogactwem smaków i kolorów. Dzięki wokowi, smaki są intensywne, a warzywa chrupiące. Co więcej, ogrzewane resztki smakują równie dobrze, jeśli nie lepiej. Nie czekaj więc dłużej i zacznij już teraz korzystać z dobrodziejstw kuchni woka.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *