Kurczak słodko-kwaśny, identyczny w smaku jak ten rodem z popularnego „Chińczyka”, a jednak tysiąc razy lepszy, bo bez glutaminianu sodu i innych niepożądanych dodatków.
Zawsze lubiłam to danie, a nigdy nie robiłam. Okazuje się, że sos jest bajecznie prosty do przygotowania i to z powszechnie dostępnych składników.
Uwielbiam połączenie mięsa z owocowymi dodatkami. Dla mnie danie jest zachwycające. Polecam użycie świeżego ananasa! Ulepek z puszki raczej nie wchodzi w rachubę.
Pyszne, proste, zdrowe i bardzo egzotyczne danie, na pewno do powtórzenia. Bardzo polecam!
Składniki na 2 porcje:
- 350 g filetów z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 marchewka
- 1/4 ananasa
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- pieprz biały, sól
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki octu ryżowego
- 3 łyżki wody
- 4 łyżki miodu/cukru trzcinowego
- 3 łyżki ketchupu
Wykonanie:
- obraną paprykę i ananasa pokroić w kosteczkę, a marchew w słupki
- piersi z kurczaka pokroić w kostkę, posolić, obtoczyć w mące ziemniaczanej. Odstawić
- w woku lub na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzać olej. Obsmażyć kurczaka ze wszystkich stron często mieszając. Pod koniec obsmażania mięsa dodać starty imbir, czosnek i pieprz
- na patelnię dodać paprykę i smażyć kolejne kilka minut, następnie dodać ananasa. Wlać wodę wymieszaną z octem ryżowym i miodem, wymieszać i zagotować. Dodać ketchup, jeszcze raz doprowadzić do wrzenia
- podawać u gotowanym na sypko ryżem
SMACZNEGO!

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂