Tak soczyste i słodkie owoce są tylko jesienią. Dlatego właśnie teraz jest najlepszy czas na pieczenie ciast z owocami, czy to będą gruszki, śliwki, czy jabłka każde ciasto smakuje wybornie. Nie ukrywam, że obok serników, ciasta z owocami należą do moich ulubionych. Świetnie zaspakajają ochotę na coś słodkiego, a jednak są zdecydowanie najmniej kaloryczne.
To dzisiejsze to bardzo zwyczajne ciasto, ale ma mnóstwo śliwek i bardzo chrupiącą kruszonkę. Będzie smakować każdemu.
Składniki na foremkę o przekroju 26 cm:
Składniki na kruchy spód:
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 75 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 jajko
- skórka otarta z 1 cytryny
Składniki na kruszonkę:
- 125 g masła
- 175 g mąki
- 75 g cukru
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
- 1 kg śliwek
- 250 ml soku pomarańczowego (może być śliwkowy, wiśniowy) + 50 ml wody do rozpuszczenia budyniu
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 40 g mąki ziemniaczanej (2 łyżki)
- 100 g cukru
Wykonanie:
- Mąkę, cukier, masło, cukier waniliowy, skórkę z cytryny i jajko wyrobić na gładką masę Ciasto odstawić na 30 minut do lodówki.
- 125 g masła roztopić, trochę ostudzić. Z mąką, cukrem, solą i cynamonem zagnieść składniki na kruszonkę.
- Śliwki przepołowić, usunąć pestki. Sok pomarańczowy ze 100 g cukru i śliwkami zagotować i dusić pod przykryciem około 10 minut. Budyń i mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 50 ml zimnej wody. Połączyć z gotującymi się śliwkami. Odstawić do wystygnięcia.
- Kruche ciasto rozwałkować pod folią na omączonym blacie na okrąg o przekroju 30 cm. Wylepić nim formę, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia, formując dookoła wysoki rant.
- Na ciasto wyłożyć przestudzone śliwki.
- Na górze równomiernie rozłożyć kruszonkę.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika na 175°C i piec 1 godzinę i 15 minut. Kroić po całkowitym wystygnięciu, masa owocowa musi stężeć!
Życzę smacznego!
Całe ciasto to 12 porcji: 1 porcja zawiera 5 g białka, 62 g węglowodanów i 18 g tłuszczu
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂