Kruche ciasto ze śliwkami z kruszonką

Tak soczyste i słodkie owoce są tylko jesienią. Dlatego właśnie teraz jest najlepszy czas na pieczenie ciast z owocami, czy to będą gruszki, śliwki, czy jabłka każde ciasto smakuje wybornie. Nie ukrywam, że obok serników, ciasta z owocami należą do moich ulubionych. Świetnie zaspakajają ochotę na coś słodkiego, a jednak są zdecydowanie najmniej kaloryczne.

To dzisiejsze to bardzo zwyczajne ciasto, ale ma mnóstwo śliwek i bardzo chrupiącą kruszonkę. Będzie smakować każdemu.

Składniki na foremkę o przekroju 26 cm:

Składniki na kruchy spód:

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 75 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • skórka otarta z 1 cytryny

Składniki na kruszonkę:

  • 125 g masła
  • 175 g mąki
  • 75 g cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

  • 1 kg śliwek
  • 250 ml soku pomarańczowego (może być śliwkowy, wiśniowy) + 50 ml wody do rozpuszczenia budyniu
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 40 g mąki ziemniaczanej (2 łyżki)
  • 100 g cukru

Wykonanie:

  • Mąkę, cukier, masło, cukier waniliowy, skórkę z cytryny i jajko wyrobić na gładką masę Ciasto odstawić na 30 minut do lodówki.
  • 125 g masła roztopić, trochę ostudzić. Z mąką, cukrem, solą i cynamonem zagnieść składniki  na kruszonkę.
  • Śliwki przepołowić, usunąć pestki. Sok pomarańczowy ze 100 g cukru i śliwkami zagotować i dusić pod przykryciem około 10 minut. Budyń i mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 50 ml zimnej wody. Połączyć z gotującymi się śliwkami. Odstawić do wystygnięcia.
  • Kruche ciasto rozwałkować pod folią na omączonym blacie na okrąg o przekroju 30 cm. Wylepić nim formę, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia, formując dookoła wysoki rant.
  • Na ciasto wyłożyć przestudzone śliwki.
  • Na górze równomiernie  rozłożyć kruszonkę.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika na 175°C i piec 1 godzinę i 15 minut. Kroić po całkowitym wystygnięciu, masa owocowa musi stężeć

    Życzę smacznego!
PRZECZYTAJ  Ucierane ciasto z wiśniami, amaretto i orzechową kruszonką

Całe ciasto to 12 porcji: 1 porcja zawiera 5 g białka, 62 g węglowodanów i 18 g tłuszczu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *