Kotlety mielone z selera to propozycja na pyszny i tani obiad wegeteriański. Pewnie nie uwierzysz, ale kotlety z niepozornego, raczej pomijanego warzywa mogą być tak pyszne. Robiłam je po raz pierwszy i byłam mile zaskoczona ich smakiem. Aromatyczny korzeń selera wyjątkowo nadaje się na jarskie kotleciki.
Starte warzywo podsmażyłam wcześniej na maśle, by wydobyć jego wspaniały smak i spowodować by zmiękło, bo wtedy łatwiej formować kotleciki.
Podałam z pieczonymi batatami i sosem warzywnym „po grecku”- iście królewski obiad wegeteriański. Prawdziwa i super smaczna bomba warzywna!
Składniki:
- 1 średni seler (350 g)
- 1-2 marchewki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka klarowanego masła
- 1/2 szklanki bulionu/wody
- 1 jajko
- 4 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- masło do smażenia
Przygotowanie:
- seler i marchew obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej
- na rozgrzanym maśle zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, dodać starte warzywa i smażyć przez kilka minut. Podlać bulionem i dusić do odparowania płynu, aż warzywa nieco zmiękną. Ostudzić
- do warzyw dodać przyprawy, jajko, płatki owsiane i wymieszać. Jeśli masa jest mało stabilna dodać bułkę tartą wg potrzeby. Formować okrągłe kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron do zrumienienia
- podałam z pieczonymi batatami i warzywnym sosem „po grecku”. Do zestawu pasuje każda ulubiona surówka
SMACZNEGO !
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂