Niejednokrotnie już słyszałam, że filet z indyka nie nadaje się na mielone. Tym przepisem udowadniam, że jak najbardziej nadaje się. Do mięsa dodałam startą na tarce dynię i pokrojony w kosteczkę boczek. Kotleciki indycze są wilgotne, aromatyczne po prostu pyszne.
Zapraszam na jesienne wydanie mielonych!
Składniki:
- 400 g mielonej piersi z indyka
- 1/4 małej dyni Hokkaido
- 3 łyżki boczku pokrojonego w małą kosteczkę
- 1 mała cebula
- sól
- pieprz
- 1 jajko
- 2-3 łyżki bułki tartej + do obtaczania
- masło klarowane
Przygotowanie:
- przygotowany kawałek dyni zetrzeć na średnich oczkach tarki jarzynowej
- cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na maśle
- bułkę tartą zalać gorącą wodą, by napęczniała
- zmielone mięso dokładnie wymieszać dłonią z dynią, jajkiem, przyprawami oraz bułką tartą i boczkiem pokrojonym w kosteczkę tak by się kleiło
- formować owalne kotleciki, obtaczać w bułce tartej
- smażyć na rozgrzanym maśle po kilka minut z obydwu stron do zrumienienia
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂