Soczewica — bliska kuzynka groszku i fasoli to jedna z najstarszych znanych jarzyn, bardzo zdrowa i pożywna. Najczęściej jest składnikiem zimowych, rozgrzewających zup. Sprawdzi się również doskonale jako główny składnik sycących i smacznych kotlecików. Podane z sosem pomidorowym i uzupełnione surówką będą świetnym drugim daniem i to nie tylko dla wegetarian.
Moje kotleciki obtoczyłam w dwukolorowym sezamie. Prezentują się bardzo apetycznie, a dodatek sezamu zwielokrotnił dodatkowo ich wartości odżywcze.
Składniki:
- 1 niepełna szklanka czerwonej soczewicy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 50-60 g błyskawicznych płatków owsianych
- 350-400 ml bulionu warzywnego
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- 2-3 łyżki jogurtu greckiego
- 1/2 łyżeczki czerwonej papryki
- 4 łyżki sezamu
- 1/4 łyżeczki kuminu — opcjonalnie
- olej do smażenia
Wykonanie:
- Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Wypłukać soczewicę na sitku i odsączoną dodać do cebuli. Razem przesmażyć. Dodać przyprawy, zalać bulionem i gotować 15 minut, aż soczewica wchłonie cały bulion.
- Wyłożyć do miseczki i wystudzić.
- Wymieszać z płatkami owsianymi i jogurtem. Dodać przyprawy i posiekaną zieloną pietruszkę. Masę odstawić na 5-10 minut.
- Nabierać kopiastą łyżeczkę masy i w zwilżonych dłoniach formować kotleciki. Obtaczać w sezamie i smażyć na rozgrzanym oleju. Układać do odsączenia na papierowym ręczniku.
Życzę smacznego!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂