Kotleciki z czerwonej soczewicy w sezamowej panierce

Soczewica — bliska kuzynka groszku i fasoli to jedna z najstarszych znanych jarzyn, bardzo zdrowa i pożywna. Najczęściej jest składnikiem zimowych, rozgrzewających zup. Sprawdzi się również doskonale jako główny składnik sycących i smacznych kotlecików. Podane z sosem pomidorowym i uzupełnione surówką będą świetnym drugim daniem i to nie tylko dla wegetarian.

Moje kotleciki obtoczyłam w dwukolorowym sezamie. Prezentują się bardzo apetycznie, a dodatek sezamu zwielokrotnił dodatkowo ich wartości odżywcze.

Składniki:

  • 1 niepełna szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 50-60 g błyskawicznych płatków owsianych
  • 350-400 ml bulionu warzywnego
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki
  • 4 łyżki sezamu
  • 1/4 łyżeczki kuminu — opcjonalnie
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  • Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Wypłukać soczewicę na sitku i odsączoną dodać do cebuli. Razem przesmażyć. Dodać przyprawy, zalać bulionem i gotować 15 minut, aż soczewica wchłonie cały bulion.
  • Wyłożyć do miseczki i wystudzić.
  • Wymieszać z płatkami owsianymi i jogurtem. Dodać przyprawy i posiekaną zieloną pietruszkę. Masę odstawić na 5-10 minut.
  • Nabierać kopiastą łyżeczkę masy i w zwilżonych dłoniach formować kotleciki. Obtaczać w sezamie i smażyć na rozgrzanym oleju. Układać do odsączenia na papierowym ręczniku.

    Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *