Kotleciki mielone z dorsza to prosty i smaczny obiad. Od klasycznych mielonych rybnych różni je dodatek gotowanego ziemniaka, który sprawia, że łatwiej je formować i są stabilniejsze. Swoje kotleciki upiekłam w piekarniku, także są super fit. Nic nie stoi na przeszkodzie, by usmażyć je na patelni.
Są delikatne, pyszne, myślę, że śmiało można je przygotować na wieczerzę wigilijną dla małych dzieci.
Składniki:
- 80 dkg filetów z dorsza
- 2-3 średnie ugotowane ziemniaki
- 1 cebula
- 1 jajko
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- 1 cebula
- bułka tarta do obtoczenia
- masło
- sos koperkowy
Przygotowanie:
- filety z dorsza umyć, osuszyć i zdjąć skórę. Usunąć ewentualne ości. Rybę pokroić na mniejsze kawałki i skropić sokiem z cytryny, następnie razem z ziemniakami i cebulą przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa
- zmieloną masę rybną doprawić solą, pieprzem, wymieszać z jajkiem. Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kotleciki przed pieczeniem posmarować stopionym masłem
- piec w 180*C około 30 minut
- podawać z przygotowanym sosem koperkowym
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂