Wyciskarki wolnoobrotowe są coraz popularniejsze i wiele z nas ma dylemat co z pozostałą pulą po wyciskaniu soków?
Dzisiaj druga propozycja zużycia pulpy, tym razem marchewkowo-selerowej. Jeśli na śniadanie dodatkowo zaplanujesz jaglankę, a ugotujesz jej więcej, bez trudu przygotujesz te smaczne kotleciki na obiad.
Są mięciutkie, bardzo delikatne i super smaczne.
Składniki:
- 2 szklanki pulpy warzywnej z wyciskarki wolnoobrotowej
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 cebula
- 1 jajko L
- sól, pieprz
- tymianek/oregano
- masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
- odmierzyć pulpę warzywną po wyciskaniu soku
- ugotować kaszę jaglaną
- obraną, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę zeszklić na maśle
- wymieszać wszystkie składniki na kotleciki, doprawić do smaku. Formować okrągłe kotleciki, lekko spłaszczyć i smażyć po 3 minuty z obu stron do zrumienienia
- usmażone układać na ręczniku papierowym celem odsączenia nadmiaru tłuszczu
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂