Sezon szparagowy rozpoczął się na dobre. To warzywo wyjątkowo bogate w składniki mineralne i witaminy tak potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, a ponieważ w surowej formie nic nie traci ze swoich wartości odżywczych, warto wykorzystać szparagi do przygotowania śniadaniowego koktajlu.
Szparag z natury jest bardzo delikatny w smaku, dlatego podkręciłam smak koktajlu dodatkiem wyrazistego ananasa. Szparag i ananas są niskokaloryczne, zatem i koktajl jest super fit.
Składniki:
- 6-8 szparagów (1/2 pęczka)
- 1/4 ananasa
- 1 banan
- 1 szklanka wody mineralnej
- 1 cm imbiru
- 1 plasterek mrożonej cytryny — opcjonalnie
- 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
Przygotowanie:
- szparagi złamać i odrzucić łykowate końcówki, ananasa i banana obrać
- owoce i szparagi umieścić w kielichu blendera i zmiksować do pożądanej konsystencji. Rozlać do szklaneczek. Rozłożyć siemię lniane
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂