Sezon szparagowy rozpoczął się na dobre. To warzywo wyjątkowo bogate w składniki mineralne i witaminy tak potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, a ponieważ w surowej formie nic nie traci ze swoich wartości odżywczych, warto wykorzystać szparagi do przygotowania śniadaniowego koktajlu.

Szparag z natury jest bardzo delikatny w smaku, dlatego podkręciłam smak koktajlu dodatkiem wyrazistego ananasa. Szparag i ananas są niskokaloryczne, zatem i koktajl jest super fit.

Składniki:

  • 6-8 szparagów (1/2 pęczka)
  • 1/4 ananasa
  • 1 banan
  • 1 szklanka wody mineralnej
  • 1 cm imbiru
  • 1 plasterek mrożonej cytryny — opcjonalnie
  • 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego

Przygotowanie:

  • szparagi złamać i odrzucić łykowate końcówki, ananasa i banana obrać
  • owoce i szparagi umieścić w kielichu blendera i zmiksować do pożądanej konsystencji. Rozlać do szklaneczek. Rozłożyć siemię lniane

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *