Koktajl z pokrzywą to najprostszy z możliwych sposobów na wykorzystanie młodych listków tego super ziółka vel chwastu. Rośnie dosłownie wszędzie, jest za darmo, a właściwości odżywczych i zdrowotnych ma bez liku, wyliczanka byłaby naprawdę przydługa. Wystarczy powiedzieć, że to królowa wszystkich ziół. Czy wiesz, że pokrzywa jest kilkanaście razy zdrowsza niż wszystkie zielone cudowności z warzywniaka?
Maj to najlepszy czas, by sięgnąć po pokrzywę, bo młode listki są najsmaczniejsze i mają najwięcej wartości zdrowotnych. Liście zbieramy z 3 pierwszych pięter rośliny, starsze nie nadają się do spożycia. Najważniejsze jest, aby roślina nie kwitła. Możesz zebrać je na zapas, bo zawinięte w wilgotny papierowy ręcznik i zapakowane w foliowym woreczku przetrwają w lodówce kilka dni.
Zastanawiasz się, jak smakuje pokrzywa? Jest dość neutralna w smaku, także jeśli zmiksujesz ją z owocami, nawet nie poczujesz jej smaku. Koktajl jest pyszny i przyniesie wiele dobrego. Jeśli dodasz za dużo zielonych listków, smakuje niezbyt ciekawie, bardzo trawiaście.
Przy zbieraniu pokrzywy nie zapomnij o rękawicach ochronnych. W koktajlu, po dokładnym zmiksowaniu „parzydełka” gdzieś giną i nie ma potrzeby sparzania zielska. Jestem pewna, że koktajl Ci posmakuje! Wykorzystaj cudowną moc natury i miksuj na zdrowie!
Składniki:
- garść młodej pokrzywy
- 1 banan
- 1 jabłko
- 1 plaster mrożonej cytryny
- około 1 szklanki wody mineralnej
- 1 kiwi — opcjonalnie
- 1 cm imbiru — opcjonalnie
Przygotowanie:
- listki pokrzywy odciąć od łodyżek
- owoce obrać i rozdrobnić
- wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera i zmiksować do pożądanej konsystencji
NA ZDROWIE!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂