Koktajlem z pieczonej dyni otwieram tegoroczny sezon dyniowy. Pierwsza porcja dyni upieczona i sukcesywnie zużywam przygotowane dyniowe purée do jesiennych dań. Pomarańczowa piękność idealnie nadaje się na śniadaniowy koktajl, ponieważ jest bogata w pektyny i syci na długo. Nie wspomnę o walorach zdrowotnych i leczniczych, bo tych posiada bez liku.
Walory zdrowotne proponowanego koktajlu podnosi do trzeciej potęgi dodatek pestek dyni i oleju dyniowego.
Dzięki zawartości celulozy ułatwia trawienie, przyspiesza przemianę materii, zapobiega otyłości i gromadzeniu się cholesterolu, a to czyni ją idealnym posiłkiem przy odchudzaniu. Ponadto odkwasza organizm, dostarczy multum karotenu, cynku i potasu. Nie zapominaj o pestkach dyni — to źródło witaminy E, cynku i naturalnych antyoksydantów. Tutaj stanowią świetną posypką do koktajlu. Dodatek oleju z pestek dyni nie tylko smakuje oszałamiająco, ale zwiększy wchłanialność witamin.
Składniki:
- 2 czubate łyżki purée z dyni
- 1/4 świeżego ananasa
- 1 gruszka
- 1 banan
- 2 cm kawałek imbiru
- 1 łyżka oleju z dyni
- 200-250 ml wody mineralnej
- pestki dyni — na posypkę
Wykonanie:
- obrać owoce i imbir, pokroić na mniejsze kawałki
- do blendera wlać wodę, następnie umieścić kolejne składniki. Zmiksować do pożądanej konsystencji
- podawać zaraz po przygotowaniu posypane pestkami dyni
SMACZNEGO!

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂