Koktajl z kaszą jaglaną to smaczna i super zdrowa propozycja na śniadanie. W naszej codziennej diecie dominują pokarmy kwasotwórcze (pieczywo, nabiał, mięso, czarna kawa, słodycze), a ma to niebagatelny wpływ na naszą gospodarkę kwasowo-zasadową. Aby zachować zdrowie i równowagę kwasowo-zasadową powinniśmy zwiększyć w naszej diecie produkty zasadotwórcze. Kasza jaglana jest cudownie zasadotwórcza i pomoże utrzymać zdrowie w dobrej kondycji.
Dzięki zasadowemu odczynowi umożliwia naturalne oczyszczanie organizmu z toksyn. To bogactwo składników mineralnych, jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu. Przyspiesza przemianę materii, a zatem ułatwia odchudzanie. Idealna w sezonie zimowym, ponieważ usuwa nadmiar śluzu z organizmu. Dzięki temu szybciej skończy się katar i kaszel. Poza tym ma właściwości antywirusowe i rozgrzewające, co może znacznie skrócić czas infekcji.
Uwielbiam śniadania w płynie, a dodatek kaszy do porannego koktajlu sprawia, że posiłek jest cięższy i bardzo syty, a koktajl gęsty i kremowy. Dodatkowo wodę możesz zastąpić mlekiem roślinnym, a koktajl będzie jeszcze bardziej pożywny.
Kaszę jaglaną najlepiej ugotować jednorazowo w większej ilości i sukcesywnie zużywać. Kilka dni bez problemu przetrzyma w lodówce.
Składniki:
- 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 marchewka
- kawałek dyni
- 1 szklanka wody mineralnej
- 1 banan
- 2 cm kawałek imbiru
- 1 plasterek mrożonej cytryny/sok z cytryny
Przygotowanie:
- kaszę jaglaną ugotować
- obrać warzywa/owoce i rozdrobnić
- wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera i zmiksować do pożądanej konsystencji
- wypić zaraz po przygotowaniu
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂