Botwinka to młode listki buraka ćwikłowego to jedna z pierwszych nowalijek. Zawiera dużo witamin, żelaza i wapnia, 10 antyoksydantów. Odkwasza i odtruwa organizm, ponadto liście botwiny zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenów, czyli hormonów młodości, piękna i seksu.
Korzyści z jedzenia ciemnozielonych listków, poprzetykanych bladoróżowymi nitkami są ogromne. Koi nerwy, jest lekkostrawna i odświeżająca.
Najczęściej ląduje w zupie lub chłodniku. Świetnie sprawdzi się jako składnik koktajlu. Oprócz listków dorzuciłam do koktajlu młode buraczki, stąd ten niesamowity kolor!
Składniki:
- pęczek botwinki
- 1 marchew
- 1 banan
- 1 pomarańcza
- 2 plasterki mrożonej cytryny — opcjonalnie
- 1 szklanka wody mineralnej
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
Wykonanie:
- botwinkę dokładnie wypłukać z drobinek piasku, większe buraczki obrać, mniejsze wystarczy umyć
- umyć, obrać i rozdrobnić pozostałe składniki
- umieścić w kielichu blendera i zmiksować do pożądanej konsystencji. Wypić natychmiast po przygotowaniu
NA ZDROWIE!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂