Koktajl truskawkowy — truskawka, mięta i kardamon

Teraz gdy importowane truskawki zastąpiły rodzime — pachnące i aromatyczne możemy poszaleć. Nie dość, że pyszne to bardzo zdrowe. Więcej przeczytasz tutaj: klik. Niestety nie można się najeść nimi na zapas. Jest jednak sposób, by przemycić ich jak najwięcej w stosunkowo niewielkiej objętościowo ilości. To koktajl — tak popularny i lubiany chyba przez wszystkich. Wiem, że to bardzo prosty przepis. Wystarczy jednak wzbogacić go smakowo dodatkiem kardamonu i ulubionych ziół, by odkryć ten wspaniały napój, może nawet deser na nowo. Gdy dodasz miętę stanie się wspaniałym orzeźwiającym napojem na letnie upały. Po wypiciu koktajlu orzeźwiający i chłodzący posmak mięty będzie Ci jeszcze długo chłodził. Po prostu spróbuj!

Składniki:

  • 500 ml kefiru
  • 250-300 g truskawek
  • 1 banan
  • 1-2 łyżki miodu (użyłam syropu jabłkowego)
  • 2 kapsle kardamonu
  • kilka gałązek mięty

Wykonanie:

  • umyć i odszypułkować truskawki
  • utłuc w moździerzu kardamon. Odrzucić łupinki i zmiażdżyć małe czarne ziarenka kardamonu
  • umyć i oskubać z listków łodyżki mięty
  • wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera i zmiksować na gładki mus
  • podawać zaraz po przygotowaniu

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *