W letnich koktajlach warto wykorzystać morele, owoce z ogromnym potencjałem zdrowotnym. Czy wiesz, że już 3 owoce moreli zapewniają dzienną dawkę beta-karotenu? Dobrze wpływają na pracę nerek, wzmacniają kości i polepszają obraz krwi. Morele zawierają ponadto duże ilości potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca i mięśni. Anemicy powinni się nimi zajadać, bo zawierają również sporo żelaza.
W dzisiejszym koktajlu o zasoby beta-karotenu oprócz moreli zadba marchew i melon kantalupa, najbogatszy w beta-karoten ze wszystkich melonów. Spożywając owoce i warzywa nie ma możliwości przedawkowania tego super mocnego antyoksydantu, ponieważ organizm przetworzy go i przyjmie tylko potrzebną dawkę. Beta-karoten wspomaga opalanie, ponieważ część tego roślinnego barwnika jest magazynowana w skórze, dzięki czemu skóra wygląda jak muśnięta słońcem, ponadto spełnia rolę filtra słonecznego, który zmniejsza wrażliwość na promieniowanie UV.
Proste, pożywne, idealne letnie owocowe śniadanko. Zatem do dzieła i miksuj na zdrowie!
Składniki na 2 porcje:
- 2 marchewki
- 4-6 moreli
- 1/4 melona kantalupa
- 1 banan
- 1 szklanka wody mineralnej
- 2 cm imbiru
- 2 plasterki mrożonej cytryny — opcjonalnie
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
Wykonanie:
- marchewkę obrać, pokroić w plasterki. Morelki odpestkować, pokroić na cząstki. Z melona usunąć przy pomocy łyżeczki pestki i pozbawić grubej skóry. Obrać ze skórki mały kawałek imbiru. Banana obrać ze skóry
- na dno kielicha blendera wlać wodę, dodać marchew, owoce, tłuszcz i cytrynę, następnie zblendować do pożądanej gęstości
- wypić zaraz po przygotowaniu
NA ZDROWIE!

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂