Sezon jagodowy rozpoczęty. Zadbaj o to, by w sezonie delektować się nimi jak najczęściej, bo to wyjątkowe owoce bardzo korzystne dla naszego zdrowia, urody i sylwetki. To prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Szczególnie polecane są osobom mającym problemy ze wzrokiem. Zawierają myrtylinę wzmacniającą najmniejsze naczynia włosowate odpowiedzialne za mikrokrążenie w naczyniach oka. Są stosowane w leczeniu tzw. kurzej ślepoty, zwyrodnieniu plamki żółtej i przeciwdziałają zaćmie, szczególnie polecane krótkowidzom.
Po jagody mogą sięgać cukrzycy, ponieważ zawarty w nich glikozyd działa podobnie jak insulina, pomagając utrzymać stały poziom cukru we krwi. Dzięki dużej zawartości błonnika pomagają usuwać toksyny, zadbają także o odpowiedni poziom cholesterolu we krwi.
Dzisiejszy koktajl to smaczna propozycja na letnie śniadanie. Jagody w połączeniu z maślanką smakują genialnie. Schłodzona maślanka latem smakuje najlepiej, a koktajlowi dodaje niezłego pazura. Banan zadba o sporą dawkę potasu i aksamitną konsystencję. Objętość koktajlu zwiększa dodatek melona kantalupa. Można go zastąpić gruszką. Polecam do wypróbowania!
Składniki na 2 porcje:
- kubek jagód — około 200 g
- 1 banan
- 150 ml maślanki
- 1/4 melona kantalupa/gruszka
- 2 cm kawałek imbiru
- 2 plasterki mrożonej cytryny — opcjonalnie
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
Wykonanie:
- jagody dokładnie wypłukać, następnie przebrać. Obranego banana pokroić w plasterki. Obrać melona, pokroić w kostkę. Imbir obrać ze skórki i rozdrobnić
- przygotowane owoce umieścić w kielichu blendera, dolać maślankę i zmiksować do pożądanej konsystencji
- wypić zaraz po przygotowaniu
SMACZNEGO!

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂