Zapraszam na pyszne knedle dyniowe, tym razem jednak nie ze śliwkami, a z jeżynami. Zaskakujące połączenie? A jakie smaczne. Pomysł nasunął się sam, bo właśnie wyprodukowałam większą ilość purée dyniowego (sukcesywnie będę je zużywać do kolejnych dań), a jeżyny — to wybór oczywisty — ogrodowa jeżyna zasypuje nas ogromną ilością owoców. Delikatna słodycz knedli, dzięki dodatkowi dyni i soczyste kwaskowate jeżyny to bardzo trafne połączenie, nie wspomnę o kolorach. Knedle nie tylko cudnie wyglądały, ale smakowały naprawdę bajecznie. Bardzo polecam!
Składniki:
- 700 g ziemniaków
- 200 g purée z dyni
- 1 jajko — opcjonalnie
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- mąka pszenna orkiszowa jasna
- cukier trzcinowy lub ksylitol
Dodatkowo:
- szklanka jeżyn
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki bułki tartej
Wykonanie:
- ugotuj ziemniaki i przygotuj purée z dyni. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę i ostudź. Upieczoną dynię zblenduj na gładkie purée. Jeśli jest taka potrzeba przetrzyj dynię dodatkowo przez sitko
- przestudzone ziemniaki podziel na 4 części, jedną część wyjmij i to miejsce wypełnij mąką orkiszową i 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Dodaj jajko i 200 g purée dyniowego. Zagnieć lekkie, nielepiące się ciasto. W razie konieczności delikatnie podsyp mąką. Podziel ciasto na 4 części. Z każdej uformuj wałek, odcinaj kawałki równej wielkości, każdy spłaszcz i nakładaj po kilka jeżyn i 1/2 łyżeczki cukru. Zlep i uformuj kulkę. Uformowane kulki układaj na macie podsypanej mąką
- zagotuj osoloną wodę. Kluski wkładaj partiami, gdy wypłyną na wierzch, gotuj je około 4-5 minut. Wyjmuj łyżką cedzakową
- ugotowane knedle polej roztopionym masłem z bułką tartą
SMACZNEGO!

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂