Pancakes — pankejki to proste placuszki z amerykańskiej kuchni jedzone głównie na śniadanie. Placki są grube, mięciutkie i pyszne. Mieszanka proszku do pieczenia i sody oczyszczonej pozwala im nieźle urosnąć. Przy łączeniu suchych składników z mokrymi trzeba pamiętać o jednej zasadzie — mieszamy tylko do połączenia, nie za długo.
Przy długim mieszaniu uwolnisz z mąki gluten, a placki będą gumowate i twarde. Z dodatkiem jagód pankejki są bardzo soczyste. Zapraszam na amerykańskie śniadanie.
Składniki:
- 1 kubek mąki (u mnie orkiszowa jasna)
- 1 kubek maślanki (mleka 3/4 kubka)
- szczypta soli
- 1 jajko L
- 1,5 łyżki stopionego masła
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka cukru/ksylitolu
- jagody
Przygotowanie:
- w jednej miseczce wymieszaj mokre składniki przy pomocy trzepaczki balonowej, w drugiej suche
- połącz obie miseczki, mieszając tylko do połączenia składników. Odstaw na 15 minut
- wykładaj ciasto na rozgrzaną patelnię, licząc po 1 łyżce na placek. Jak pokażą się pierwsze bąbelki, posyp placki jagodami. Obróć na drugą stronę i smaż do zrumienienia. Placki usmażyłam na nieprzywierającej patelni naleśnikowej. Porcję tłuszczu dałam tylko do smażenia pierwszych placków
- podawaj ułożone w stosik i polane syropem klonowym lub miodem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂