Keks to idealny wypiek świąteczny. Mój ulubiony to keks biszkoptowy, bez dodatku tłuszczu, za to z dużą ilością bakalii. Odrobina nowości doda świętom tylko smaku.
Dziś proponuję keks z makiem i suszonymi owocami marynowanymi w winiaku (rumie). Keks jest wilgotny. To ciasto dla maksymalistek, które tak samo lubią mak, bakalie, marcepan i z niczego nie chcą rezygnować. Harmonijne, wyrafinowane połączenie smaków.
Do upieczenia keksu użyłam mąki orkiszowej, a słodycz płynie z dodatku ksylitolu zamiast białego cukru. Keks i biszkoptowy i z ciasta babkowego długo zachowuje świeżość, dlatego można przygotować go z wyprzedzeniem.
Podana porcja jest na pełną keksówkę, upiekłam dwa niższe keksy w 2 foremkach.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa jasna)
- 140 g maku (niepełna szklanka)
- 200 g masła
- 100 g skórki pomarańczowej
- 50 g rodzynek
- 60 g orzechów włoskich
- 50 g winiaku/rumu
- 65 g cukru pudru/ksylitolu
- 140 g cukru/ksylitolu
- 50 g marcepanu
- 50 g posiekanej gorzkiej czekolady
- 5 jajek
- skórka otarta z 1 cytryny
Dodatkowo:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 80 ml śmietany kremówki
Wykonanie:
- skórkę pomarańczową, rodzynki, orzechy i mak namoczyć w winiaku
- masło utrzeć z cukrem pudrem na białą, puszystą masę. Dodać żółtka, cały czas miksując. Dołożyć skórkę z cytryny
- białka ubić na sztywno, dodając pod koniec stopniowo po 1 łyżce zwykłego cukru
- maślaną masę wymieszać z mąką i bakaliami, pokrojonym w kostkę marcepanem i posiekaną czekoladą. Na koniec połączyć delikatnie z pianą z białek
- przełożyć ciasto do keksówki (-ek) wyłożonych papierem do pieczenia
- piec w 170`C 60 minut, do suchego patyczka
- w małym rondelku zagotować śmietanę kremówkę. Dodać połamaną na cząstki czekoladę i zamieszać do rozpuszczenia
- gotowe, przestudzone ciasto posmarować polewą czekoladową
SMACZNEGO!
Źródło: Twój Styl 12/2016

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂