Kajzerka (Kaiser — cesarz), mała okrągła bułeczka z charakterystycznymi bruzdami na wierzchu, najczęściej posypywana ziarnami maku lub sezamu, wypiekana z mąki pszennej. Pszeniczną mąkę zamieniłam na zdrowszą wersję mąki pszennej — mąkę orkiszową. Sposób wypieku i charakterystyczny kształt został opracowany przez wiedeńskich piekarzy na cześć cesarza Franciszka Józefa. Swoje charakterystyczne bruzdy uzyskuje poprzez pięciokrotne składanie uformowanej na placuszek porcji ciasta. Można również zapleść ciasto z uformowanego wałeczka. Tak powstały moje kajzerki. W piekarniach na masową skalę używa się pięcioramiennego stalowego stempla tzw. wiatraczka.
Bułeczki są tak pyszne, że właściwie oprócz masła nie potrzebuję do nich żadnego dodatku. Bułki można przygotować z dodatkiem wody (smakują jak sklepowe), mleka (bardzo delikatne, podobne do chałki) lub mleka z wodą pół na pół.
Składniki na 12 bułek:
- 420 g mąki orkiszowej jasne
- 230 g mleka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka miodu/cukru
- 3/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki miękkiego masła
- 30 g drożdży
Dodatkowo:
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki nasion maku
Wykonanie:
- drożdże rozetrzeć z dwoma łyżkami mleka, aż staną się płynne. Mleko delikatnie podgrzać w rondelku. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie, sprężyste ciasto. Przykryć misę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość
- ciasto podzielić na 12 kawałków, najlepiej odważając po około 55 g na bułeczkę. Uformuj kajzerki z placuszka lub z wałeczka, lub zrób bruzdy stemplem „wiatraczkiem”. Bułki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką kuchenną i odstaw do napuszenia
- wyrośnięte bułki posmaruj żółtkiem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka i posyp makiem. Piecz w 200 'C 20 minut, do zrumienienia. Studź na kratce. Nadają się do mrożenia.
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂