Kaczka w pomarańczach z majerankiem

Jeden z klasycznych przepisów kuchni francuskiej domowej. W kuchni staropolskiej kaczka była równie popularna.

O ile filety z kaczych piersi należy przyrządzić tak, by mięso pozostało  w środku różowe, to kaczka z pomarańczami musi być upieczona idealnie, tak absolutnie miękka, by mięso odchodziło od kości. To jest warunek udanej kaczki — czas pieczenia i wielokrotne polewanie kaczki zebranym sosem w trakcie pieczenia. Ne sprawdzą się w tym przypadku żadne podane czasy z przeróżnych przepisach typu na 0,5 kg mięsa 25 minut pieczenia. Kaczkę, by była naprawdę mięciutka, musimy piec dłużej. Moja o wadze ponad 2 kilo piekła się grubo ponad 2 godziny.

Najsmaczniejsze są kaczki ważące 2-3 kg. Ich mięso jest ciemne, kruche i bardzo smaczne, niestety ciężkostrawne. 100 g kaczki to 240 kcal. Kacze mięso jest jednak dobrym źródłem białka, fosforu, żelaza, potasu oraz witamin z grupy B, zawiera jednak sporo tłuszczu.

Listopad to najlepszy czas, by korzystać nie tylko z wybornych gęsi, ale i spróbować upiec kaczkę. Podana z soczystymi i aromatycznymi filecikami z pomarańczy wygląda nie tylko imponująco, ale i smakuje niezwykle wykwintnie — idealnie nada się na uroczysty lub świąteczny obiad.

Składniki:

  • 1 kaczka 2-2,5 kg
  • 3 pomarańcze
  • majeranek suszony i świeży (opcjonalnie)
  • 50 g masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 250 ml soku z pomarańczy

Wykonanie:

  • kaczkę dokładnie umyć, oczyścić z małych niespodzianek w postaci pozostałości piórek i osuszyć. Pierś kaczki i okolice nóżek ponacinać, by w trakcie pieczenia łatwiej wytopił się tłuszcz, a jest go naprawdę sporo. Natrzeć solą i majerankiem, także środek. Oprószyć pieprzem. Wycisnąć sok z 1-ej pomarańczy, skropić całą tuszkę, resztę wlać do środka kaczki, naczynie przykryć folią spożywczą i wstawić na całą noc do lodówki
  • z 2-ej pomarańczy ostrym nożykiem ściąć skórkę bez białej części. Pomarańczę obkroić z białego albedo, pokroić na ćwiartki i wraz ze ściętą skórą włożyć do kaczki. Otwór zamknąć drewnianą wykałaczką
  • masło rozpuścić w rondelku z cukrem (cukier powinien się skarmelizować). Kaczkę polać gorącym tłuszczem, skropić sokiem z pomarańczy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180`C piersią do góry. Piec około 2,5 godziny polewając mięso od czasu do czasu wydzielającym się sosem.W połowie pieczenia kaczkę obrócić na drugą stronę
  • zlać tłuszcz z pieczenia, resztę sosu umieścić w rondelku, w razie potrzeby dolać soku z pomarańczy, dodać resztę masła (zimnego) w małych kawałeczkach. Mieszać ubijaczką do piany. Sos powinien zgęstnieć. Doprawić solą i pieprzem
  • obrać 3-ią pomarańczę tak, by ściąć skórę z całą białą częścią, następnie  ostrym nożem wycinać spomiędzy białych skórek fileciki z pomarańczy. Wycinaj fileciki nad  miseczką, bo podczas tej operacji wycieknie sporo soku, z reszty wyciśnij sok i dodaj do sosu
  • podawaj kaczkę przybraną filecikami z pomarańczy. Nie podgrzewałam pomarańczy, raczej proponowałabym schłodzić ją w lodówce przed podaniem, jest wówczas  o wiele smaczniejsza. Kaczkę podawać z czerwoną kapustą, buraczkami i koniecznie kluskami śląskimi lub kopytkami

    SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *