Koktajl to najprostsza metoda na dostarczenie codziennej porcji witamin i mikroelementów. Doskonały na śniadanie, podwieczorek lub lekką kolację. Szukasz właśnie apetycznego koktajlu? Proszę bardzo, ten przepis jest dla Ciebie. Do przygotowania koktajlu wykorzystałam dary jesieni — buraka, śliwki i figi. Koktajl jest pyszny i słodki jak żaden inny, dzięki naturalnej słodyczy fig.
O jedwabistą konsystencję koktajlu zadba dobry i mocny blender. Używam Vitamixa.
Burak — właściwości
Burak zmiksowany na surowo to prawdziwy dopalacz. Zwalcza wolne rodniki, oczyszcza krew, wspomagając w ten sposób wątrobę, wspiera organizm w anemii, niedokrwistości i po chemioterapii. Odkwasza, pomagając zwalczać zgagę, jest bogaty w błonnik, zatem przyspiesza przemianę materii, hamuje apetyt na słodycze i redukuje tkankę tłuszczową.
Śliwka — właściwości
Śliwka dzięki dużej zawartości błonnika poprawia perystaltykę jelit. Pektyny (rodzaj błonnika), łącząc się z kwasami organicznymi, usuwają zgromadzony tłuszcz i cholesterol. Mają silne działanie antyoksydacyjne, to z kolei opóźnia procesy starzenia i powstawanie zmarszczek. Chronią jelito grube przed chorobą nowotworową. Wysoka zawartość witaminy B6 i magnezu działa bardzo dobrze na układ nerwowy, a także wpływa na dobre samopoczucie. Dzięki dużej zawartości witaminy K wspomaga pozbycie się pękających naczyniek. Poprawia gęstość kości i zmniejsza skutki osteoporozy.
Figa — właściwości
Świeża figa niegdyś nieosiągalna, leży dziś nawet w najtańszym dyskoncie. Warto po nią sięgnąć, bo jest bardzo wartościowym owocem. To bogate źródło magnezu, wapnia i fosforu. Wspomaga walkę z bezsennością i stresem. Nie powinno ich zabraknąć w diecie, szczególnie na odwapnienie kości narażonych kobiet w okresie menopauzy. Spora ilość witaminy A pozytywnie wpływa na skórę i wzrok, szczególnie chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej.
Składniki na 2 porcje:
- 1 średni surowy burak
- 2 świeże figi
- 6 dużych śliwek węgierek
- 1 banan
- 1 cm kawałek imbiru
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1 plasterek mrożonej cytryny — opcjonalnie
- 200 ml wody mineralnej
Wykonanie:
- buraka obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Owoce umyć, śliwki wypestkować
- przygotowane owoce umieścić w kielichu blendera i zmiksować do pożądanej konsystencji
- wypić zaraz po przygotowaniu
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂