Jarmuż należy do „superfoods”, czyli żywności o wysokiej wartości odżywczej. Nadal jest trendy i oby był jak najdłużej, bo nie dość, że wyjątkowo zdrowy to i super smaczny.
Trochę więcej z nim zachodu niż ze szpinakiem, choć wiele osób porównuje oba warzywa. Niestety obróbka cieplna jarmużu może zająć nawet 45 minut, ale jak smakuje!
Dziś jarmuż (zielony i ciemnofioletowy) duszony w mleku kokosowym z dodatkiem czerwonej papryki. Na koniec podgrzałam w jarmużu frankfurterki, choć możesz je spokojnie pominąć, a otrzymasz smaczne danie wegetariańskie. Jarmuż tak przygotowany jest pyszny! Dokładka murowana!
Składniki:
- 2-3 gałązki jarmużu
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 4-5 cm kawałek imbiru
- sól
- pieprz
- 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- frankfurterki — opcjonalnie
Wykonanie:
- jarmuż dokładnie umyć w dużej ilości wody. Odsączyć i odkroić liście od grubych łodyg. Zblanszować w gorącej wodzie przez kilka minut. Odcedzić na durszlaku
- obrać cebulę, czosnek i imbir, posiekać. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pestek, pokroić w paski. Na wysokiej patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę, czosnek i imbir. Dodać pokrojoną paprykę. Na koniec dodać odcedzony i pokrojony jarmuż. Podlać mlekiem kokosowym, przykryć pokrywką i dusić do miękkości. Dusiłam 40 minut
- doprawić solą, pieprzem, kardamonem i octem ryżowym. Pod koniec dołożyć kiełbaski, by się zagrzały. Podawać z pieczywem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂