Jak wybrać najlepszą herbatę zieloną? Praktyczny przewodnik dla początkujących

Zielona herbata znana jest na całym świecie ze swoich właściwości prozdrowotnych i smakowych. Na sklepowych półkach dostępnych jest wiele jej odmian, dlatego wybór najlepszej może sprawić niemałe trudności. Czym się kierować, oceniając jakość zielonej herbaty?

Sposób produkcji zielonej herbaty i jej pochodzenie

Zielona herbata produkowana jest w wielu krajach azjatyckich, jednak najlepsza jakościowo pochodzi z Chin i Japonii. W Chinach zebrane liście pozostawia się na kilka godzin, aby zwiędły, a następnie praży się je w dużych wokach. Pomaga to zahamować proces utleniania, przez co herbata ma delikatny, owocowy smak. Najpopularniejsze odmiany chińskiej zielonej herbaty to:

  • Long Jing,
  • Bi Luo Chun,
  • Mao Feng,
  • Gunpowder.

Tymczasem japońska zielona herbata powstaje z liści, których utlenianie powstrzymuje się poprzez podgrzewanie na mokro. Charakteryzuje ją znacznie mniej owocowości, niż w przypadku chińskich odmian. Mamy za to aromaty warzywne, trawiaste oraz nuty umami. Znane japońskie odmiany zielonej herbaty to:

  • Sencha,
  • Gyokuro,
  • Matcha,
  • Hojicha.

Wiedząc, skąd pochodzą liście, łatwiej wybrać idealną herbatę dla siebie. Jeśli chcemy rozkoszować się lekkim, delikatnie owocowym smakiem, wybierzmy odmianę chińską, natomiast jeśli zależy nam na orzeźwieniu, dobrym rozwiązaniem będzie odmiana japońska.

Po czym poznać dobrą zieloną herbatę?

Pochodzenie to niejedyny aspekt, na który warto zwrócić uwagę, wybierając zieloną herbatę. Bardzo istotny jest również sposób przechowywania. Susz nie powinien mieć kontaktu z innymi zapachami, dlatego powinien być umieszczony w szczelnym słoiku albo w puszkach, które nie przepuszczają światła. Cechą charakterystyczną dobrej, zielonej herbaty jest również intensywny zapach trawy, roślin, a w przypadku niektórych odmian nawet glonów. Jeśli kupujemy liście herbaty, powinny mieć one zielony kolor, który nie wpada w żółć. Ważny jest również połysk, który przypomina nieco jedwab. Wybierając herbatę mieloną na proszek, zwróćmy uwagę, aby nie zawierał on grudek ani żadnych dodatków.

PRZECZYTAJ  Hale namiotowe jako hale eventowe - czy warto?

Jak wybrać idealną zieloną herbatę smakową?

Zielona herbata dostępna jest w wielu odmianach smakowych – zaczynając od owocowych, przez korzenne, na kwiatowych kończąc. Kupując konkretny rodzaj, kierujemy się takimi samymi zasadami, jak w przypadku „czystej” zielonej herbaty. Ważne, aby nie zawierała ona sztucznych dodatków ani aromatów. Na dodatki należy uważać zwłaszcza w przypadku, gdy wybieramy zieloną herbatę w torebkach. Wybierajmy zatem herbaty, które w składzie mają całe owoce, kwiaty, przyprawy I ewentualnie naturalne aromaty.

Szeroki wybór zielonych herbat z dodatkami i bez znajdziecie na Coffeedesk.pl!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *