Idealne ciasto na zdrowszą pizzę orkiszową

Idealne ciasto na pizzę jest bardzo proste do przygotowania i może zrobić je każdy, nawet największy laik kuchenny.

Namawiam na zastąpienie małowartościowej mąki pszennej — mąką orkiszową. Ma dużo więcej błonnika, składników mineralnych i łatwo przyswajalny gluten. Pizza orkiszowa będzie zdrowsza od tradycyjnej. Możesz dodatkowo zwiększyć jej walory zdrowotne, podmieniając jasną mąkę pełnoziarnistą lub mieszając obie mąki razem w różnych proporcjach.

Do zrobienia ciasta idealnego wystarczy dobry przepis, trochę cierpliwości i siły. Oszczędzam czas i siły, dlatego zawsze przygotowuję ciasto w robocie kuchennym. Hak do ciasta drożdżowego zrobi za Ciebie całą robotę. Idealne ciasto na pizzę jest elastyczne, bardzo łatwe do współpracy, a pizza na nim upieczona cieniutka i chrupiąca.

Bez porównania smaczniejsza jest pizza upieczona na kamieniu, dlatego miłośnikom włoskiego placka polecam ten przydatny gadżet.

Składniki na 2 średnie pizze:

  • 250 g mąki orkiszowej jasnej
  • 140 ml wody
  • 15 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka instant
  • 2 łyżki oliwy/oleju
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli

Wykonanie:

  • odmierzyć składniki. Świeże drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami wody do upłynnienia. Wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, sprężyste ciasto. W połowie zagniatania zatrzymuję robot i sprawdzam, czy ciasto nie potrzebuje skorygowania dodatku mąki lub wody. Chodzi tu o bardzo niewielka ilość, ponieważ każda mąka wymaga innej ilości dodatku mąki. Gdy ciasto jest zbyt gęste, dodaj łyżkę wody, gdy jest nadmiernie klejące, dosyp łyżkę mąki. Przykryj misę folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania. Ciasto można przygotować dużo wcześniej i odstawić na czas wyrastania do lodówki
  • po wyrośnięciu zagnieć ciasto powtórnie i podziel na 2 części 
  • rozwałkuj cienko na stolnicy na pożądany kształt — koła lub prostokąta, w zależności od kształtu kamienia, jaki posiadasz. Gdy pieczesz na pizzę na kamieniu, pamiętaj o solidnym podsypaniu spodu pizzy mąką, by razem z nałożeniem łatwo było zsunąć ją z łopaty na kamień do piekarnika
  • obłóż pizzę ulubionymi dodatkami
  • piecz w 250`C 8-10 minut, do zrumieniania. Na zdjęciu super fit pizza ze szparagami. W najbliższych dniach  zapraszam po przepisu
PRZECZYTAJ  Kruche ciasto z czarną porzeczką i migdałową kruszonką

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *