Golonka to kontrowersyjny smakołyk. Polacy kochają jednak golonkę. Już w staropolskiej kuchni uchodziła za przysmak, szczególnie środkowa cześć przedniej nogi. Mój mąż jest zdeklarowanym jej fanem, a i ja uwielbiam to mięciutkie, rozpływające się w ustach mięso, choć bardzo rzadko ją przygotowuję. Ten rarytas, który króluje w menu większości restauracji w 100 g ma około 300 kcal i zgubny wpływ na poziom naszego cholesterolu.
Spożycie golonki ma jednak i pozytywne strony.
Golonka to ścięgna i gruba skóra, która jest źródłem kolagenu i elastyny. Te z kolei mają korzystny wpływ na nasze stawy, stan skóry, włosów i paznokci. Ponadto mięso zawiera sporo białka witamin z grupy B i żelaza.
Golonkę przygotowałam w najprostszy i zarazem najsmaczniejszy sposób, po prostu ugotowalam ją z warzywami i przyprawami. Czy wiecie, że dodatek czarnego pieprzu i goździków nieco niweluje niekorzystne działanie tłuszczu zawartego w golonce?
Składniki:
- 1 spora tylna golonka
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- por
- kilka gałązek lubczyku – opcjonalnie
- 3 liście laurowe
- 10-15 ziarenek czarnego pieprzu
- 6-8 ziarenek ziela angielskiego
- 2-3 goździki
- czerwona słodka papryka w proszku
- suszony majeranek
- sól
WYKONANIE:
- golonkę dokładnie umyć, pozbawić szczeciny i wymoczyć w zimnej wodzie przez około 30 minut
- przygotować do gotowania duży garnek, tak by w czasie gotowania cała golonka była zanurzona. Zalać wodą, posolić i gotować około 3-3,5 godziny. Dodać do gotowania przyprawy: listki laurowe, pieprz, ziele angielskie i gożdziki. Mięso jest miękkie, gdy odchodzi od kości
- umyć, obrać warzywa. Dodać do golonki po 1 godzinie gotowania
- wyłowić miękką golonkę, nie odsączać nadmiernie. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać majerankiem – rozcierając go w palcach i papryką.
- wstawić golonkę do piekarnika nagrzanego do 200° C i podpiec około 20 minut do zbrązowienia skórki
- podawać na ogrzanym półmisku z musztardowym puree ziemniaczanym, z puree z grochu, chrzanem, ćwikłą, kapustą kiszoną lub zasmażaną i oczywiście zimnym piwem
ŻYCZĘ SMACZNEGO !
UWAGI:
- Jeśli nie przeszkadza Ci zapach piwa (cała kuchnia pachnie piwem!!!), golonkę już w piekarniku, kilkakrotnie można podlać piwem. Skórka wówczas ładnie ściemnieje i stanie się chrupiąca. Szklaneczka piwa wystarczy
- Jak zrobić musztardowe puree ziemniaczane? Ugotowane ziemniaki ubić dodając gorące mleko i 2 łyżeczki musztardy. Gotowe i pasuje idealnie do golonki.
- Na pozostałym wywarze z golonki przygotuj pyszna zupę pomidorową ( przepis tutaj: kilk ) lub krupnik. Jest to wyjątkowo aromatyczny i esencjonalny wywar, a zupy na nim przygotowane są super smaczne.
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂